Matrix transport

Alles over je hefttruckrijbewijs

Geplaatst op

Wanneer je in bouw of in een magazijn gaat werken, is het hebben van een heftruckcertificaat utrecht een groot voordeel. Je zou ook nog kunnen werken als heftruckchauffeur, hier heb je natuurlijk een heftruckrijbewijs voor nodig.

Rijden zonder rijbewijs

Vanuit de Arbowetgeving is bepaald, dat je voor het rijden op een vervoersmiddel zoals een heftruck een rijbewijs nodig hebt. Het is dus verstandig, wanneer je voor je werk een heftruck moet besturen, om je heftruckcertificaat te halen. De meest belangrijke reden is, dat je door het incorrect besturen van een heftruck makkelijk grote ongelukken kunt veroorzaken. Het rijbewijs dat je haalt is vijf jaar geldig, hierna moet je hem weer opnieuw halen.

Wat leer je tijdens een heftruck opleiding?

Wanneer je jouw rijbewijs ontvangt, heb je al verschillende dingen over het besturen van een heftruck geleerd. Hier wordt natuurlijk gedacht aan veilig werken, dit is prioriteit één. Omdat een heftruck een krachtige machine is, kan deze bij verkeerd gebruik grote gevolgen hebben. De volgende onderwerpen komen aanbod tijdens een opleiding: de maximale belasting van heftrucks, hoe verdeel je het gewicht van een heftruck goed, dagelijks onderhoud verricht, verkeersvoorschriften, Arbowetbepalingen: zoals de kosten voor het niet goed handelen met een heftruck. Naast dat je al deze kennis opdoet is het ook belangrijk om te leren rijden met een heftruck. Wanneer je met de praktijk aan de slag gaat leer je de volgende dingen: het rijklaar maken van je heftruck, bedienen en besturen, pallets stapelen, laden en lossen van laadbakken en containers en het bewust worden van mogelijke gevaren en risico’s.

Conclusie

Je leert heel wat tijdens een rijopleiding voor de heftruck. Zo leer je veel theorie, zoals: de maximale belasting van de trucks en de verkeersvoorschriften. Maar je leert ook veel in het praktijkgedeelte. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je een truck goed moet bedienen en hoe je moet laden en lossen.  

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs vol van informatie over de transportsector. Blijf op de hoogte.

Contactgegevens

Via info @ matrixtransport.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden