Geplaatst op
In deze blog hebben we het over een aantal punten, waar je aan moet denken wanneer je een pallet koopt. Zo zal je moeten kijken naar het formaat, het type, het draagvermogen en het materiaal.
Fortmaat
De eerste tip is misschien wel de belangrijkste tip. Zoals je misschien wel weet is het heel belangrijk om je verzending goed in te pakken. Want als dit niet zo is en je pakketje wordt beschadigt of raakt vermist, wordt deze niet altijd vergoed. Het tarief voor jouw verzending wordt bepaald door de vloermaat en het gewicht van jouw pakket. Wanneer je dus een te grote pallet uitkiest, betaal je meer dan eigenlijk nodig is. Het is belangrijk om te letten op de maximale hoogte, je kan natuurlijk niet oneindig stapelen.
Type pallet
Pallets bestaan in veel verschillende soorten en maten. De meest gebruikte pallets zijn: de blokpallet, de europallet en de minipallet. Zo een pallet bestaat uit 3 balken met daarop een soort van plateau van houten balken. De pallets kunnen van alle vier de zijden met een heftruck of pompwagen opgepakt worden.
Draagvermogen
Een grotere pallet kan natuurlijk zwaarder beladen worden dan een kleinere pallet. Het maximale draagvermogen van een pallet, is natuurlijk steeds anders. Een standaard europallet moet 2000 kilogram kunnen dragen. Maar het geadviseerde gewicht is 1500 kilo. Het materiaal waarvan de pallet is gemaakt speelt ook in op het maximale gewicht. Let er bij het opbouwen van een pallet goed op het verdelen van het gewicht.
Materiaal
De meeste pallets die worden gebruikt zijn van hout gemaakt. Deze pallets zijn sterk, kunnen veel gewicht dragen en zijn ook nog goedkoop. Toch weegt zo een pallet al gouw 25 kilo. Dit maakt dat zo’n pallet niet makkelijk met de hand te verplaatsen is. Er zijn veel alternatieven die ook sterk zijn, zoals pallets gemaakt van plastic/kunststof. Daarnaast bestaan er ook pallets gemaakt van karton, piepschuim of geperst hout. Helaas zijn deze pallets vaak maar éénmalig te gebruiken.