Matrix transport

Mag ik zomaar op een heftruck rijden?

Geplaatst op

Het is zo dat veel mensen denken dat je zomaar op een heftruck mag rijden. Dit is echter niet het geval. Hoewel het makkelijk lijkt, komt het toch nog wel wat bij kijken om goed te kunnen rijden op een heftruck. Daarom is het belangrijk om de juiste instructies te krijgen zodat je zonder gevaar er mee kunt werken. Lees snel verder!

Het halen van een heftruckcertificaat

Om goed op een heftruck te kunnen rijden is het nodig dat je een heftruckcertificaat haalt. De Inspectie SZW, dat was vroeger de arbeidsinspectie, moet kunnen zien dat je een goede instructie gehad hebt om te kunnen rijden op de heftruck. Een heftruckcertificaat is een goed bewijsstuk dat een specifieke medewerker een juiste instructie gehad heeft. Dit certificaat is niet verplicht, maar het wordt dus wel sterk aangeraden dat medewerkers een heftruckcertificaat halen.

Hoe lang duurt het om een heftruckcertificaat te halen?

Omdat veel ondernemers graag hun medewerkers op en top gecertificeerd willen zien, is het belangrijk dat ze weten hoe lang het duurt voordat zij een certificaat voor de heftruck kunnen halen. Want voor ondernemers is tijd natuurlijk ook belangrijk. Het leuke van het heftruckcertificaat halen is, dat het al binnen een uur kan. Een training kan desgewenst op locatie plaatsvinden en de toetsing even zo goed. 

Hoe lang is een heftruckcertificaat geldig?

Wanneer je een certificaat behaald hebt voor de heftruck, dan wil je natuurlijk ook graag weten hoe lang dit geldig is. Het concrete antwoord op deze vraag is, dat het certificaat vijf jaar geldig is. Daarna is het tijd voor een opfriscursus. Wanneer je de ervaring van vijf jaar heftruck rijden in je rugzak hebt, is het behalen van een herhaalexamen eenvoudig.

Conclusie

We kunnen concluderen vaststellen dat een heftruckcertificaat niet verplicht is, dus je kunt in principe zo rijden op de heftruck. Dit is wel een stuk minder veilig dan wanneer je goede instructies gehad hebt. Veel werkgevers willen dan ook graag dat hun medewerkers gecertificeerd zijn voor het rijden op de heftruck. Op deze manier gebeuren er minder ongelukken en is er leed te voorkomen op de werkvloer. Het duurt niet lang om zo’n certificaat te halen, dit kan binnen een uur. Daarna is het certificaat vijf jaar geldig.

Over ons

Lees onze blogs vol van informatie over de transportsector. Blijf op de hoogte.

Contactgegevens

Via info @ matrixtransport.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden