Geplaatst op
Vermijd rugletsel (en gepureerde tenen!) bij het verplaatsen van tegels, stenen tegels en andere zware materialen.
Tip 1: gebruik een dolly!
Het mooie van een dolly is dat je geen zwaar voorwerp zo hoog hoeft te hijsen als dat je met een kruiwagen zou doen. En met de twee wielen en het lagere zwaartepunt van de dolly is de lading veel stabieler. We gebruikten een dolly voor het verplaatsen van een 22 kilo wegende betonplaat van de vrachtwagen naar de uitgraving, voor het transport van grote tegels over gazons en voor het transporteren van stapels bakstenen en blokken naar de plaats van bestemming. Voor zwaar buitengebruik zoals deze, huur je een dolly met grote luchtbanden. Ze rollen gemakkelijker over oppervlakken die ruw of zacht zijn (gras). Zorg ervoor dat de banden goed opgepompt zijn of je krijgt een lekke band! Loop naar achteren en trek de geladen dolly een heuvel of trap op (foto 2). Je hebt meer hefboomwerking en een betere controle. En laat het handvat op je dijbeen rusten om het gewicht te ondersteunen wanneer je een snelle pauze moet nemen. Op die manier zal je de dolly niet rechtop hoeven te kantelen en vervolgens de lading weer naar beneden hoeven te kantelen.
Tip 2: Rol het
Rol zware materialen op een PVC-buis van 16 cm. Gebruik deze techniek alleen op relatief vlakke ondergrond. Je zult verbaasd zijn hoe gemakkelijk het is om zware, onhandige voorwerpen te verplaatsen met drie stukken PVC-buis. Ik heb met deze truc speelhuizen, tuinhuisjes, lege hottubs en rotsen verplaatst.
Tip 3: Til het
Leg de steen tegen je dijen, knieën gebogen, en pak hem laag vast. Soms heb je geen andere keuze dan iets zwaars te tillen en te dragen, zoals een steen, een zak beton of een bundel dakspanen. Als dat het geval is, beperk dan de belasting tot een minimum. Laat de steen tegen je bovenbenen rusten zoals op de foto, zodat je niet het volledige gewicht met je armen hoeft op te tillen. Buig je knieën en hou je rug zo recht mogelijk.