Matrix transport

Waarom voelt het alsof mijn versnellingsbak geen grip krijgt?

Geplaatst op

Na verloop van tijd, kan een versnellingsbak kuren krijgen. Door slijtage of roest kan het voorkomen dat de versnellingsbak geen grip meer krijgt en je het gevoel krijgt alsof de versnelling uitglijdt. We zijn langs gegaan bij Ganzeboom transmissies om te vragen waar de problemen liggen en om te vragen wat je het beste kunt doen.

Wat gebeurt er als mijn transmissie slipt?

Het slippen van de transmissie gebeurt meestal wanneer de motor van je voertuig op toeren komt, maar er niet wordt geaccelereerd tijdens het rijden. Het betekent meestal dat het vermogen van de motor de wielen niet kan aansturen. In de meeste gevallen wordt dit bij automaten veroorzaakt door een laag vloeistofniveau en bij handgeschakelde auto’s komt dit meestal door een versleten koppeling.

Mijn versnellingsbak maakt lawaai, wat nu?

Het slippen van de transmissie is een ding, maar wat nou als je versnellingsbak lawaai begint te maken? Je versnellingsbak kan bijvoorbeeld gaan rammelen of je hoort een knarsend geluid. Hier is het zaak om goed te controleren of de versnellingsbak goed geölied is. Het kan ook komen omdat tandwielen versleten zijn of de lagers slijtage hebben ondervonden. Deze laatste redenen ontstaan vaak na jarenlang gebruik of als je niet goed omgaat met je schakelbak. We raden het af om je hand op de pook te houden tijdens het rijden omdat dit onbewust druk op de versnellingsbak geeft waardoor hij sneller slijt. Ook is het niet verstandig om te agressief te schakelen. We hebben zelfs een keer iemand gezien die zijn versnellingspook heeft weten te buigen omdat hij te snel en te hard wilde schakelen. 

Wat te doen?

Om een versnellingsbak te repareren heb je kennis en het juiste gereedschap nodig. Ga daarom altijd naar een garage toe om de versnellingsbak na te laten kijken. Als je het gevoel hebt dat je geen grip hebt op de versnellingsbak, of je hoort geluiden, ga dan altijd zo snel mogelijk naar de garage en probeer zo min mogelijk te rijden. Als je te lang door blijft rijden, rijdt je de versnelling helemaal aan gort en moet deze compleet vervangen worden. Dit is een duur geintje en dit wil je koste wat het kost vermijden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs vol van informatie over de transportsector. Blijf op de hoogte.

Contactgegevens

Via info @ matrixtransport.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden