Matrix transport

Wat doe je tijdens een hijscursus?

Geplaatst op

Wanneer je werk zoekt en je hijsbewijs moet halen of je zorgt er als werkgever voor dat je personeel een hijsbewijs haalt, is het belangrijk om te weten wat je nou doet tijden zo’n hijscursus. Daar gaan we het over hebben in deze blog. 

Het praktijkgedeelte

Er zijn een aantal dingen die je leert tijdens de praktijkopdrachten deze zijn: het leren aanslaan en verplaatsen van lasten. Hierdoor ben je na de cursus in staat om lasten te verplaatsen. Je leert lasten tijdens de verplaatsing te beschermen tegen eventuele beschadigingen. Je leert hijsgereedschap te gebruiken, zoals kettingen en hijsbanden. Daarnaast wordt je bewust van gevaren en risico’s van het werktuig, het inspecteren van de werktuigen en het bijbehorende gereedschap beschermen tegen beschadigingen.

Het theoriegedeelte

Ondanks dat het grootste deel van de hijscursus bestaat uit praktijk, moet je daadwerkelijk ook aan de slag met de theorie. Het is aangeraden om de theorie thuis door te nemen. Dit zodat je tijdens de cursus zoveel mogelijk aan de praktijk kunt doen. Het theoretische deel bestaat uit de volgende onderdelen: de veiligheidsvoorschriften, maximale werkbelasting, verschillende typen kranen en verreikers, de inspectie van de werktuigen en het gebruik van hijsbanden en kettingen.

Het examen

Zoals je misschien wel weet moet je een theorie en praktijkexamen afleggen. Als je voor beiden geslaagd bent, ontvang je een wettelijk erkend bewijs. Dit bewijs is vijf jaar geldig, je zal het examen na die vijf jaar dus weer opnieuw moeten halen. Dit hijsbewijs voldoet aan de Arbowet en de eisen van verzekeraars. Na de cursus ben je instaat om op een efficiënte manier met hijswerktuigen om te gaan, een technische inspectie uit te voeren op bijvoorbeeld een elektrische takel en andere voertuigen en je kan verschillende typen werktuigen bedienen. Je kan nu ook efficiënter en veiliger werken en omgaan met de voertuigen. 

Eventueel werk

Met een hijsbewijs kun je bij veel beroepen terecht. Zo zou je bijvoorbeeld in de bouw kunnen werken, dit is niet het enige. Je kan ook bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven kunnen werken om die grote zeecontainers van boten af te halen of er op te plaatsen. Je kan met een hijsbewijs dus bij veel beroepen terecht 

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs vol van informatie over de transportsector. Blijf op de hoogte.

Contactgegevens

Via info @ matrixtransport.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden