Matrix transport

Wat zijn RVS gasveren en wat kun je er mee?

Geplaatst op

Een gasveer bestaat uit een cilinder met een zuiger. Gas wordt in de cilinder samengedrukt en zorgt zodoende voor een verende werking. Een ventiel in de zuiger zorgt ervoor dat de beweging gedempt wordt. Leuk zo’n technische beschrijving, maar wat kun je met een gasveer?

Oneindige mogelijkheden gasveren

De RVS gasveren van Brimotech kennen vrijwel oneindige applicaties. Gasveren worden bijvoorbeeld gebruikt in bureaustoelen. Dankzij de gasveer kunnen deze stoelen in hoogte worden versteld. Zorg wel dat je een goede gasveer gebruikt van een respectabele fabrikant (zoals Brimotech), anders kan het zomaar voorkomen dat je de stang van de stoel in je achterste krijgt. Dit komt gelukkig bijna nooit voor, maar misschien heb je wel eens een filmpje gezien waar dit gebeurde. Als de druk te veel wordt – omdat het gas niet weg kan komen – ontploft de gasveer, met alle gevolgen van dien. Een gasveer wordt ook gebruikt in de kofferbak om de achterklep te openen. 

Wat is de kracht van een gasveer?

De kracht van een gasveer wordt dus veroorzaakt door de druk van het stikstofgas die werkt op beide kanten van de zugier. Laten we als voorbeeld een druk van 153,8 bar nemen. Als de stang volledig is uitgeschoven hebben we een afgeronde kracht, we komen dan uit op 15,38 N/mm2. Als we dit verder uit gaan rekenen komen we uiteindelijk op een netto kracht van 1200N. Dit is de kracht van de gasveer als deze volledig is uitgeschoven. Met deze gasveer kun je maar liefst 480 kg drukken als de stang naar buiten beweegt. Naar binnen kan de gasveer een gewicht van 360 kg ontvangen. 

Wat moet je doen als een gasveer te sterk blijkt te zijn?

Stel dat je een gasveer nodig hebt voor een bureaustoel maar je kiest er een met veel te veel kracht: dan ga je vliegen. De eerste keer dat je een gasveer gebruikt zal hij wat stroef gaan. Als hij namelijk een tijd niets heeft gedaan kan de afdichting waarmee de stikstofgas binnen wordt gehouden extra aan de gasveer kleven. Je kunt dan het beste de gasveer losmaken en indrukken met een hefboom of iets anders. Als de gasveer echt te sterk blijkt te zijn, dan kun je een beetje gas laten ontsnappen. Hier heb je speciale “reducers” voor.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs vol van informatie over de transportsector. Blijf op de hoogte.

Contactgegevens

Via info @ matrixtransport.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden